Vizija kampa

Kazalište BESA provodi višegodišnji međunarodni inovativni, istraživački, obrazovni i umjetnički program kroz proces stvaranja i održavanja permakulturnog umjetničkog imanja na otoku Visu. Namijenjen je kulturnim i ekološkim radnicima, umjetnicima, pedagozima, umjetničkim i ekološkim organizacijama iz EU, HR i regije, s ciljem umjetničkog istraživanja i stvaranja, razmjene znanja, iskustva, praksi te u konačnici stvaranja održive umjetničke mikrozajednice na otoku.

Od 2013. u periodu od 2 tjedna u kolovozu na Visu se okupljaju kazališni umjetnici i zainteresirani pojedinci svih životnih dobi iz Hrvatske, ali i Europe, predstavljaju se kolegama, lokalnoj zajednici i posjetiteljima otoka kao izvođači u festivalskom programu te kao pedagozi u radionicama kako bi omogućili razmjenu stručnog znanja i iskustvenih umjetničkih praksi između različitih zemalja, potakli dijalog i razmjenu ideja te stvorili nove poslovne prilike, mahom iz područja izvaninstitucionalne/alternativne scene.

BESA je jedino hrvatsko profesionalno otočno kazalište. Vrhunske predstave i izvođače s područja van velikih institucija predstavljamo otočnoj domaćoj i stranoj publici na pristupačan način, otvorenim i besplatnim izvedbama na javnim površinama. Festivalskim izvedbama koncerata i kazališnih predstava ljepota i kulturna baština Visa dobiva na dodanoj vrijednosti jer ambijent, arhitektura i mediteranska baština postaju scenografija predstavama koje nadilaze jezične barijere jer su mahom vizualnog neverbalnog karaktera i tako razumljive i strancima i lokalcima, djeci i odraslima. Dugoročni cilj ovoga projekta je pokretanje permakulturnog umjetničkog imanja koju Kazalište BESA namjerava osnovati na Visu kao svoje sjedište, s ciljem ujedinjavanja održivoga ekološkog razvoja i kazališne umjetnosti. Iako još uvijek nemamo naše imanje, pripremamo se uključivanjem različitih permakulturnih praksi u naš život u kampu te edukacijom. Imamo mrežu i podršku mnogih lokalnih organizacija i udruga, trudimo se kupovati svježu hranu od lokalnih poljoprivrednika, razdvajamo smeće, koristimo ekološke sapune i sredstva za čišćenje, nastojimo smanjiti sve potrebe urbanog života tako da živimo u kampu, a dodatne ideje i inspiracije nalazimo u permakulturnim radionicama. To ne znači da sve radimo savršeno, ali svake godine nastojimo učiniti više...

Radionice su namijenjene kazališnim istraživačima i onima koji žele novi i zanimljiv način uroniti u svoju kreativnost i izražavanje, profesionalcima, amaterima, ali i onima koji ne žele nužno na scenu, a sviđa im se ovakav način rada. Dobrodošli su oni koji već imaju određeno iskustvo i znanje na sceni i žele ga produbiti, kao i početnici. Imamo i radionice za djecu. Mnoge obitelji provode kreativni odmor zajedno kod nas u kampu. Našim polaznicima radionica osiguravamo ručak i smještaj u našem kampu po vrlo niskim cijenama jer želimo biti dostupni svima...kao i bogat festivalski program te druženje s kreativnim i prekrasnim ljudima.

Ako se želite pridružiti, rezervirajte svoje mjesto ovdje.  Više možete vidjeti u našoj galeriji. 

 

A sve je počelo okupljanjem tri izuzetne žene...

"Mi smo Vatra, Zemlja i Voda... Zrak je između nas.. On nas spaja"

 KONTAKT

    ministarstvo-kulture     komiza    logo zupanije  

     zKn b w    hep     Bez naslova

KONTAKTIRAJTE NAS

BESA kazališni kamp - kazalistebesa@gmail.com
Mobile: +385.95.517.7577

Kazalište BESA - www.besa.hr

Šetalište stara Issa 25, 21480 Vis, Hrvatska

OIB:27872315016

IBAN: HR7723400091110592001


facebook