• Home

Kazalište BESA

Mi mislimo da Umjetnost i održiv život mogu opstati samo zajedno - to je razlog zašto smo počeli BESA kazališni kamp.

Za nas se unutarnji svijet pojedinca najbolje može izraziti zvukom i slikom - to je razlog zašto je BESA autorsko vizualno-poetsko kazalište.

Mi smo prvo i jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj. Mnogi od tih pridjelva zvuče kao borba protiv vjetrenjača: preživljavati na izoliranom otoku, raditi vrlo specifično estetsko pa još i održivo kazalište... Ali mi smo se usudili probati! Zato što BESA na albanskom znači "časna riječ" i naše je kazalište dobilo ime po brodu BESA. Joža Horvat (hrvatski književnik i morepolovac) je bio taj koji je dao časnu riječ da će oploviti svijet na tom brodu kada su svi govorili da je to ludo, pa čak i nemoguće. On je to uspio napraviti! Dvaput! I mi ćemo!

Mi smo grupa umjetnika različitih kazališnih struka koju povezuje jednostavna estetika i pogled na umjetnost i život, a to je da se unutarnji svijet pojedinca najbolje može izraziti zvukom i slikom. Upoznali smo se kao suradnici u Glumačkom studiju Kazališta Playdrama (Split, Hrvatska), gdje smo radili na različitim predstavama, ali smo brzo shvatili da bismo voljeli raditi našu vlastitu predstavu. Tada smo stvorili predstavu "Čistilište, Vizualno Putovanje u Sada" (Kaštelansko kazalište, 2013). Ona je postala naša manifestna predstava i pokrenula našu BESU. Osim rada isključivo na autorskim predstavama, Kazalište Besa se želi usredotočiti na međunarodne edukativne projekte, kao što su BESA kazališni kamp koji se uspješno provodi od 2013. te na stvaranje permakulturnog umjetničkog imanja na otoku Visu.

    ministarstvo-kulture     komiza    logo zupanije  

     zKn b w    hep     Bez naslova

KONTAKTIRAJTE NAS

BESA kazališni kamp - kazalistebesa@gmail.com
Mobile: +385.95.517.7577

Kazalište BESA - www.besa.hr

Šetalište stara Issa 25, 21480 Vis, Hrvatska

OIB:27872315016

IBAN: HR7723400091110592001


facebook