Otok Svetac (Sveti Andrija)

Otok Svetac (Sveti Andrija) je jedna od rijetkih preostalih netaknutih oaza Jadrana zahvaljujući činjenici da je u cijelosti u privatnom vlasništvu obitelji Zanki. Mjesto je gdje je još uvijek jedino Majka Priroda zaslužna za njegovu ljepotu, divljinu, izolaciju i svetost, i voljeli bismo da ostane tako. Iz poštovanja prema otoku i obitelji koja nas je pustila u svoje dvorište.

Otok Sveti Andrija, zvan još i Svetac, udaljen od Komiže 13,5 milja, dugo je bio poznat kao najudaljeniji naseljeni hrvatski otok. Danas tu više nitko ne živi, samo povremeno članovi obitelji Zanki. Ostalo je samo kopno i stare kamene građevine koje svjedoče o životu i trudu svojih stanovnika koji su kroz stoljeća stvarali povijest ovog otoka. Površine je 4.2 km2, a visok 316 m. Svetac je posebno zanimljiv zbog svojih priča i događanja iz prošlosti, a članovi obitelji još se sjećaju i rado pričaju o povijesti svoje obitelji i načinu života na otoku. Jedna od njih je i legenda o ilirskoj kraljici Teuti o čemu svjedoče srušene zidine kraljičina dvora na vrhu samog otoka-Teutin grad te ostaci benediktinskog samostana i suhozida koji se ove zime prvi put nakon 1000g dijelom srušio (a potrudit ćemo se popraviti ga). S južnog obronka pruža se veličanstven pogled na pučinu i otoke Brusnik i Jabuku. Vožnja iz Komiže do njega traje cca 2,5h ako su vremenski uvjeti povoljni.

Kad je 30-tih godina godina prošlog stoljeća Tin Ujević posjetio Svetac, rekao je: Dovde i nema dalje!

Otok Vis foto Stjepan Tafra

Otok Vis je proglašen jednim od najromantičnijih mjesta na svijetu, a plaža Stiniva najljepšom plažom u Europi. Simbol čistog i prekrasnog mora, brojnih uvala, šljunkovitih i pješčanih plaža, skrivenih "vala" do kojih je "malo teže doći". Prekrasne plaže, očuvana priroda, poljoprivreda i očuvana tradicionalna arhitektura jedinstvene su prednosti ovog predivnog otoka.

Akvatorij Visa poznat je po svojim otocima na otvorenom moru (Brusnik, Sv.Andrija, Jabuka, Palagruža), a neke od njih su staništa sredozemne morske medvjedice. Posebna atrakcija je otočić Biševo s jedinstvenom Modrom špiljom koju posjeti svake godine preko deset tisuća turista. Vis i okolni otoci bogati su i drugim špiljama, plažama i prirodnim znamenitostima koje vrijedi posjetiti: geomorfološki spomenik prirode uvala Stiniva, otočić Ravnik sa Zelenom špiljom, uvale Stončica, Milna, Zaglav te predivna Srebrna sa šljunčanom plažom.

Otok Vis, bogat poviješću, ima mnogo spomenika od prapovijesti do suvremenog doba. Ostaci antičkog grada, rimske kupke, nekropola, mnogi renesansni ljetnikovci i crkve, a u novije doba Titova špilja i brojne vojne utvrde ostavštine JNA svjedoče o burnoj prošlosti otoka i nude brojne mogućnosti za razgledavanje i izlete. Ako ste odlučili napustiti obalu, desetak kilometara u unutrašnjost otoka, nalazi se nekoliko seoskih domaćinstava koji se ističu u kvaliteti izrade bogatih autohtonih specijaliteta te svakako preporučamo da kušate viški hib (smokvenjak jedinstven po svojoj izradi u cijelom svijetu), domaće rakije, cvite i kroštule, te višku i komišku pogaču od slanih srdela. Za one goste koji aktivno provode svoj odmor, otok Vis nudi raznovrsne sportske sadržaje i mnoge izlete, od nautičkog turizma, jedrenja, ronjenja, vojnog turizma.

Vis je oduvijek bio otok ribara i vinogradara. Komiža na otoku Visu smatra se kolijevkom ribarstva na Jadranu, a komiški ribar dobro poznat u svim mediteranskim lukama kao stručnjak u svom području. Vožnja obnovljenom komiškom falkušom, brodom kojim su ribari odlazili do Palagruže u ribolov, jedinstveno je iskustvo, a grad Komiža jedna od najlipših „mista“ na obali. Vis je najudaljeniji naseljeni hrvatski otok s površinom od 90.30 km2. Kanal Hvara ga dijeli od otoka Hvara, a Biševski kanal od otoka Biševa. Oko 60 milja udaljen je od talijanske obale. Kao i cijela dalmatinska obala, pripada mediteranskom tipu klime s vrućim ljetima.

Temperatura je tijekom ljetnih mjeseci iznad 24 ° C, a u zimskim mjesecima iznad 6 ° C. Pada kiša tijekom cijele godine manje od 800 mm. Najčešće su vjetrovi bura i jugo u zimskim, a maestral u ljetnim mjesecima.

 

    ministarstvo-kulture     komiza    logo zupanije  

     zKn b w    hep     Bez naslova

KONTAKTIRAJTE NAS

BESA kazališni kamp - kazalistebesa@gmail.com
Mobile: +385.95.517.7577

Kazalište BESA - www.besa.hr

Šetalište stara Issa 25, 21480 Vis, Hrvatska

OIB:27872315016

IBAN: HR7723400091110592001


facebook