• Home

Afrikanizacija Visa, Komiža

DATUM/VRIJEME RADIONICE

 • 8.8. - 12.8. / 5 dana, 3,5h dnevno
 • početni stupanj (djembe): 9.30 – 11.00, napredni stupanj (djembe): 11.30 – 13.00,
 • zajednički bubnjarsko/plesni termin: 17.00 – 19.00
 • dob +18, min 15 a max 30 polaznika
 • engleski / francuski jezik
 • SCHEDULE PRICES PLAVIAPPLICATIONS PLAVIACCOMODATION PLAVI

 • Početni stupanj: otvoren je za sve zainteresirane od 18+ godina bez iskustva ili s površnim iskustvom sviranja udaraljki.
 • Napredni stupanj: namijenjen je iskusnim sviračima Djembe bubnja ili drugih udaraljki, amaterima i/ili profesionalnim glazbenicima
 • Zajednički bubnjarsko/plesni termin: ovaj termin predstavlja integrirani pristup bubnjanju i plesanju tradicionalnog afričkog plesa uz pratnju Djembe i Dundun bubnjeva.
 • Prilikom prijave bitno je navesti posjedujete li vlastiti bubanj. Za radionicu je poželjno imati svoj Djembe, međutim postoji ograničen broj bubnjeva na posudbu.

  Intenzivna radionica zapadnoafričkih ritmova i plesa podrazumijeva učenje tradicijskih zapadnoafričkih ritmova i plesnih pokreta s područja Senegala, Gvineje, Malija i Burkine Faso. Za razliku od popularne muzike u kojoj je prisutan raznolik spektar melodijskih instrumenata i najčešće jedna dominantna udaraljka, u afričkoj tradicionalnoj muzici temeljni zvuk kreiraju bubnjevi. Međuigra različitih bubnjeva kreira puls koji je snažan temelj za ples, a svaki ritam priča o tradiciji koja se upravo plesnim pokretima i pratećim ritmovima njeguje i prenosi na buduće naraštaje. To su ritmovi i plesovi koji se sviraju/plešu na raznim proslavama i ceremonijama, poljoprivrednim običajima poput žetve, sjetve ili lova/ribolova, koji pomažu ženama koje su ostale neplodne, prate dječake koji nakon ceremonija postaju muškarci itd.

  Tijekom bubnjarskih radionica fokusiramo se na tehniku sviranja, strukturu ritma i prije svega na slušanje. Princip učenja je isključivo učenje po sluhu: kombinacija zapadnoafričkog tradicijskog načina učenja kombinirana s pedagoškim tehnikama razvijenim tijekom dugogodišnjeg iskustva voditelja. Radionica će se baviti istraživanjem grupnog sviranja, raznim tehnikama stvaranja i održavanja grupne dinamike na Djembe i Dundun bubnjevima, osvještavanjem ritmičkog pulsa, tehnikama improvizacije, koja uvijek polazi od slušanja i reagiranja na slušanje. Sve navedeno odličan je temelj za stvaranje cjelovite zvučne kompozicije koju ćemo prezentirati publici na kraju petodnevne radionice.

  Ismail Balde Commi

  Kommi

  Ismail Balde Commi rođen je u južnom Senegalu, u glazbenoj obitelji. Sve obitelji iz podneblja kojeg dolazi vezane su svakodnevnim životom uz sviranje, plesanje i ritam. U njegovoj obitelji to je bilo još izraženije. Svi članovi sviraju neki instrument (kora, gitara, kontin, te razne vrste bubnjeva), plešu ili pjevaju i to profesionalno. Commi počinje svirati djembe u desetoj godini života. U prvom bendu (Black Sofa) svirao je kenkedin - najmanji bubanj iz skupine dun-dun bubnjeva koji uvijek prate djembe. Nakon prvog iskustva sviranja u bendu, pridružuje se drugoj skupini “Kilimandjaro”. U toj grupi svirao je sa Cissohko braćom koja također dolaze iz poznate glazbene obitelji. Svirajući i putujući po Senegalu započinje suradnju s priznatim senegalskim glazbenicima poput Seckou Keite i Adama Bilorou. Nakon desetogodišnjeg iskustva s grupom prijatelja osnovao je glazbeno-plesnu grupu Tilly-Bo. U toj grupi radio je kao učitelj pjevanja i sviranja bubnjeva. Uz sve to redovno je držao i glazbene radionice u glazbenim kampovima, koje svake godine posjećuju ljudi iz cijelog svijeta u želji da što bolje upoznaju glazbeni izričaj zapadne Afrike. Iz cijelog iskustva izrasla je potreba da se pomogne mladim glazbenicima grada Ziguinchora iz kojeg i sam dolazi. S grupom prijatelja osniva udrugu za mlade ˝Association des junes artiste de Ziguinchor˝, u kojoj je izabran za predsjednika. Također u slobodno vrijeme podučava grupu djece mješovite dobi (5-11 godina) kako svirati, pjevati i plesati tradicijske zapadno afričke ritmove. Danas živi u Zagrebu zbog vlastitog inspirativnog ritma - ljubavi. Došao je u Hrvatsku u ožujku 2013. godine. Do sada je nastupao po brojnim festivalima u Hrvatskoj, održao nekoliko radionica sviranja djembe–a i osnovao vlastitu grupu naziva ˝Sila Ba˝ i Kaira Kela.

      ministarstvo-kulture     komiza    logo zupanije  

       zKn b w    hep     Bez naslova

  KONTAKTIRAJTE NAS

  BESA kazališni kamp - kazalistebesa@gmail.com
  Mobile: +385.95.517.7577

  Kazalište BESA - www.besa.hr

  Šetalište stara Issa 25, 21480 Vis, Hrvatska

  OIB:27872315016

  IBAN: HR7723400091110592001


  facebook